Leerhuis

Leerhuizen ‘Oude Verhalen’ in Aalden, seizoen 2022-2023.

Het begin van een nieuw seizoen, dus ook voor het Leerhuis ‘Oude verhalen’.

Vanaf 2017 komen we bij elkaar – minus de beperking gedurende de coronatijd.
En al jaren proberen we het eerste deel van ‘Het verhaal gaat…’ van ds. Nico ter Linden uit te lezen. Maar de teksten nodigen zo vaak uit om gesprekken erover te beginnen…

Eerder schreef ik al: We lazen de oerverhalen in de eerste hoofdstukken van Genesis, de verhalen van de aartsvaders, en van de uittocht uit het slavenland Egypte. We bespraken wat de Judeeërs in hun ballingschap in Babylonië zoal tegen kwamen aan religies, en hoe dat verwerkt werd in hun oude geloofsverhalen. Archeologie leerde welke overlap er is met andere religies uit die tijd, en Bijbelwetenschap legde achtergronden uit. Immers we begrijpen met onze westerse blik van nu vaak lang niet alles in die oude verhalen; niet verwonderlijk, want de tijd, de cultuur, de manier van denken en praten was zó anders dan wij gewend zijn. Zo speelden symbolen een grote rol, en dan is het voor de lezer van nu wel zo handig om te weten waar die symbolen, zoals getallen, dan voor staan.

We hopen het komende seizoen de verhalen over de reis door de woestijn en de intocht in Kanaän te lezen. En ook komend seizoen buigen we ons over: wat staat er, welke associaties roepen ze op, en wat betekent het voor ons leven vandaag de dag? 
Naast uitleg hierover gaan we ook samen op zoek naar antwoorden, waarbij het niet de bedoeling is elkaar te willen overtuigen van ons eigen gelijk, laat staan te veroordelen.
We komen soms in diep water èn komen onszelf tegen. Gesprekken kunnen heel persoonlijk worden, twijfel en zekerheden mogen op tafel komen, en plezier hoort er zeker ook bij!

We komen om de 14 dagen bij elkaar, in twee groepen: op de donderdagavond (maar sorry, die is echt vol!), en op de donderdagmorgen: van 10.00 tot 11.30 uur in De Drieklank. De deelnemers krijgen van mij nog een mail met de data.

Mocht je geïnteresseerd zijn: in die morgengroep is er nog ruimte en ben je welkom! Laat me dat dan weten, het liefst per mail: wina@vlechtwerkadvies.nl of per telefoon: (0591-)859472 – of  spreek gerust het antwoordapparaat in.
Het is handig als je ‘Het verhaal gaat…’, deel 1 bij je hebt (vaak tweedehands heel goedkoop aangeboden).
En uiteraard zijn ook mensen van buiten onze geloofsgemeenschap héél hartelijk  welkom!

Ds. Wina Hordijk
 

terug