Leerhuis

Leerhuizen ‘Oude Verhalen’ in Aalden, seizoen 2023-2024.

Het begin van een nieuw seizoen, dus ook voor het Leerhuis ‘Oude verhalen’.

Vanaf 2017 komen we bij elkaar, en lezen inmiddels het tweede boek van ‘Het verhaal gaat…’ van ds. Nico ter Linden. Dat wil zeggen: deel 3, het boek ‘De verhalen van richters en koningen’. En ook deze teksten nodigen uit om gesprekken erover te beginnen…

We lezen over de eerste richters/rechters. Verhalen die soms diep weggezakt zijn, en die ook weer vragen oproepen, zoals ‘Hoezo gaat het volk Israël God zo ter harte, dat andere volken eronder lijden?’ ‘Is God dan een stammengod?’, etc.
Ook bij deze verhalen klinkt door wat de Judeeërs in hun ballingschap in Babylonië zoal tegenkwamen aan religies, en hoe dat verwerkt werd in hun oude geloofsverhalen. Archeologie leert welke overlap er is met andere religies uit die tijd, en Bijbelwetenschap legt achtergronden uit. Immers we begrijpen met onze westerse blik van nu vaak lang niet alles in die oude verhalen; niet verwonderlijk, want de tijd, de cultuur, de manier van denken en praten was zó anders dan wij gewend zijn. Zo speelden symbolen een voor de hoorders van toen een vanzelfsprekende rol, en dan is het voor de lezer van nu wel zo handig om te weten waar die symbolen, zoals getallen, dan voor staan.

Ook komend seizoen buigen we ons over: wat staat er, welke associaties roepen ze op, en wat betekent het voor ons leven vandaag de dag? 
Naast uitleg hierover gaan we ook samen op zoek naar antwoorden, waarbij het niet de bedoeling is elkaar te willen overtuigen van ons eigen gelijk, laat staan te veroordelen.
We komen soms in diep water èn komen onszelf tegen. Gesprekken kunnen heel persoonlijk worden, twijfel en zekerheden mogen op tafel komen, en plezier hoort er zeker ook bij!

We komen om de 14 dagen bij elkaar, in twee groepen: op de donderdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur en op de donderdagavond van 20.00 – 21.30 uur, in De Drieklank. We starten op 7 september.

Mocht je geïnteresseerd zijn: wees welkom! Laat me dat dan weten, het liefst per mail: wina@vlechtwerkadvies.nl of per telefoon: (0591-)859472 – of  spreek gerust het antwoordapparaat in.
Het is handig als je ‘Het verhaal gaat…’, deel 3 bij je hebt (vaak tweedehands heel goedkoop aangeboden).
En zoals altijd al het geval was: uiteraard zijn ook mensen van buiten onze geloofsgemeenschap héél hartelijk welkom!

Ds. Wina Hordijk

 
terug